2016'da Türkiye
Paylaþ » 2016'da Türkiye yazýsýný FaceBook'ta paylaþ 2016'da Türkiye yazýsýný Twitter'de paylaþ 2016'da Türkiye yazýsýný Google'de paylaþ 2016'da Türkiye yazýsýný Delicious'ta paylaþ 2016'da Türkiye yazýsýný Digg'de paylaþ 2016'da Türkiye yazýsýný MySpace'de paylaþ
 

2016’da Türkiye

R. Hakan Kýrkoðlu

Yýlýn ilk yarýsýnda genel durum:

2015 yýlýndan devraldýðýmýz ve yýlýn ortalarýna kadar etkin kalacak temalar içinde uluslar arasý konular, uzaklara iliþkin geliþmeler, akademiyi, düþünce dünyasýný ve ideolojileri öne çýkaran geliþmeler, din ve inançlar, dolayýsýyla diyanet iþleri ve ayný zamanda yasama ve onamaya yönelik geliþmeler önemli bir yer tutuyor. Bu süreç içinde, sýnýrdaþ olduðumuz ülkelerle iliþkilerimizde kontrolü güç, gizli kalan durumlar ve belalarla karþýlaþmaya devam ediyoruz.




2015-16 yýllýk haritasýnda üç gezegen, Venüs, Mars ve Jüpiter kontrol edilmesi imkansýz, kayýplarý ve ihmalleri anlatan 12. evde yer alýyorlar. Bu nedenle, neredeyse pek çok önemli konuda belirsizlik ve kontroldýþýlýk, gizli düþmanlýklar hakim. Bu problemlerin sýnýrdaþ komþularla iliþkilerde, finansal konularda, ekonomiyi ve TL’nin deðerini ilgilendiren alanlarda, ülkemizin uluslar arasý koþullarýný ve tanýnýrlýðýný etkileyen konularda, ve ayný zamanda toprak ve vatana ait konularda ortaya çýkmakta olduðunu görebiliriz.

Yýl boyunca, özellikle yaz aylarýna kadar ülkenin güvenliði, etnik konular, milliyetçiliðe iliþkin hassasiyetler ve genel bir savunma durumunun en önemli temalardan birisi olduðu gözükmekte. Çocuklarla, halkla ilgili koþullar, ekonomi alanýnda kýrýlganlýklar ve endiþeler de bu kontrolsüz durumlara eþlik etmekte.

Yýllýk haritada Terazi (4. Ev) burcunun yükseliyor olmasý iç iþlerine önemli kýrýlganlýklar, toprak ve vatanla ilgili konularda hassasiyetler ve özellikle belirli bir diplomasi, müzakere ve denge kurma zorunluluðuna iþaret etmekte. Ancak Venüs’ün 12. Evde Mars’ýn yanýnda olmasý bu durumun iyi yönetilemediðini ve sabotajlara kurban gidebileceðini anlatýyor. Benzer þekilde, haritadaki dolunay sürekli baþkalarýna, diðer dýþsal þartlara baðlý koþullara iþaret etmekte.
 
Paranýn deðeri, ekonomik kaynaklar ve faaliyetler alanýnda sürekli bir mücadele, hayatta kalma stresi ve savaþa ya da çatýþmalara dayalý nedenler yüzünden sýkýntýlar var. Bu durumlar özellikle içiþlerinden kaynaklanýrken, diplomasi ve dýþ iþleri ve anlaþmalarla da yakýndan ilgili gözükmekte.

Sýnýrdaþ komþularla iliþkilerde daha sakin ve dengeli bir tutum izlenmek istense de, gizli durumlar ve kontroldýþý geliþmeler var. Kendimizi gösterme gücü bu alanda önemli bir istek gibi gözüküyor ancak bu dönemde, krizlere ve endiþelere yol açýyor.

Ülkeyi, vataný, topraklarý ilgilendiren konularda, iç iþlerinde ikilikler, bölünme ve oturmayan dengeler var. Etnik konulardan, hassasiyetlerden kaynaklanan geliþmeler, yýl içinde uluslar arasý boyutta geliþmelere, sonuçlara yol açabilir. Yýl içinde meclisi, halkýn oyunu ve tercihlerini gösteren konularda, ayný zamanda yaratýcýlýðý, çocuklarý, nüfus artýþýný ve eðlenceyi, sahneyi anlatan alanda korumacý, hassas ve kýrýlgan, milliyetçi vurgular var ve bu durumun zaten yýl boyunca en önemli hedeflerden birisi olduðu anlaþýlýyor.

Memurlarý, çalýþanlarý, emekçileri, hizmet sektörünü, aþaðýda kalanlarý gösteren konularda daha parlak, dikkat çekici, yaþam enerjisi taþýyan koþullar var. Bu konular ayný zamanda meclisi de ilgilendirirken, gelecek yönünde daha umut vaat edici alanda görülmekte.

Karþýtlýklarý, düþmanlýklarý ve ayný zamanda diplomasi ver iliþkileri ilgilendiren alanda endiþeler, kýrýlganlýklar, huzursuzluklar var ve bu durumlar özellikle sýnýrdaþ komþulardan, yakýn çevreden kaynaklanmakta. Yýl içinde bu durumun pek çok gizlilik yaratacaðý, belalara iþaret edeceði görülmekte.

Finansal kurumlar, bankalar ve ayný zamanda kriz çýkaran konularda anlaþmalarýn, görüþmelerin, müzakerelerin, diplomasinin önemli bir payý var. Bu konu yýl boyunca önemli bir tema olarak karþýmýza çýkmakta.

Uluslar arasý alanda, yabancýlarý ve uzaklarý ilgilendiren konular içinde, ayný zaman medya, basýn, gazeteciler ve yasama/onama konularýný içeren koþullarda krizler, sürekli mücadele ve korkular söz konusu. Meclisten ve halkýn genel tercihlerinden kaynaklanan bu geliþmeler yýl içinde, ekonominin durumunu, kaynaklarýmýzý ve TL’nin deðerini yakýndan etkiliyor, ilgilendiriyor.

Yönetimi, hükümeti, ülkemizin profilini ve dýþ dünyadaki konumunu anlatan koþullar içinde uluslar durumlar, ideolojik koþullar, din ve inançlarla ilgili geliþmeler önemli bir rol oynarken, yýl içinde bu durum sýnýrdaþ komþularla ve medyaya ait geliþmelerle yakýndan iliþkili gözüküyor ancak elde olmayan nedenler yüzünden çok iyi yönetilemeyeceði anlaþýlýyor.

Gelecek beklenti ve ümitlerimizi, sosyal konularý, STKlarý, dernek ve vakýflarý, ayný zamanda diðer ükelerle iþbirliklerini anlatan konularda kötümserlik, ciddiyet ve kýsýtlayýcý koþullar var. Bu koþullar iç iþlerinden, vatandan ve toprakla ilgili konulardan kaynaklanýrken, yýl içinde topraklarýmýz ve vatanla, sýnýrdaþ komþularda olup bitenlerle yakýndan iliþkili görülüyor.

Gizli kalan konularda, teröristlerle, sabotörlerle ve ayný zamanda toplum dýþýna itilmiþ, tecrit edilmiþ, hapsedilmiþ kiþilerle ve bilimum arka planda gizli kalan durumlarla ilgili konularda özgürlük, ilericilik ve sosyal dayanýþma ile ilgili temalar var. Yýl içinde medya ve basýnla ilgili koþullar ve meclise ya da halkýn tercihlerine ait geliþmeler bu konularla yakýndan ilgili görünmekte.

Yýlýn ikinci yarýsýnda gündeme gelecek olan durumlar:

Aðustos’tan baþlayarak ve özellikle Ekim ayý ile birlikte ülke yönetimini yakýndan ilgilendiren konularýn çok dikkat çekeceði anlaþýlýyor. Bu konular yönetim ve liderliðe iliþkin geliþmeler, baþkanlýðý ilgilendiren durumlar, ayný zamanda cesur ve atak olmayý, mücadeleci ve kararlý davranmayý gerektiren geliþmeler, yeni baþlangýçlar ve tazelenen enerjiler olarak deðerlendirilebilir. Yönetimi, hükümeti, lideri ilgilendiren koþullarýn etnik konulardan, vataný, ülkeyi, topraðýn güvenliðini ilgilendiren geliþmelerden kaynaklanacaðý görülmekte. Dolayýsýyla, bu konudaki ilk izlenimim bu çarpýcý koþullarýn, mücadele gereðinin ülke içinde bölücü ve ayrýlýkçý olan teröre karþý geliþebileceði yönünde. Kürtlerle ilgili konular, koþullar, ayrýlýkçý temalara özellikle dikkatle yaklaþmak gerekiyor. Yýl içinde bu durum mecliste, halkýn tercihleri içinde, ayný zamanda gençleri ilgilendiren konularda önemli bir yer tutacak. Ayný zamanda bu konunun ekonomiyi, kaynaklarý ve siyasi destekleri içeren bir yönünün de olduðu anlaþýlmakta.

2016’nýn ikinci yarýsýnda ve özellikle sonbahar aylarýnda ekonominin gidiþatý, TL’nin deðeri ve kaynaklar/bütçe ve siyaset ekseninde önemli mücadeleler, daha ciddi ve gerçekçi olma ihtiyacý vurgulanmakta.



2016-17 yýllýk haritasýnda Yay burcunun yükseldiðini ve içerisinde Satürn ve Venüs’ün de birleþtiðini görmekteyiz. Uluslar arasý konular bütün gücüyle gündemimizde kalmaya devam edeceði gibi, üzerimizde önemli yükler, sorumluluklar oluþturmaya devam edecek. Kuþkusuz bu yükler, kýsýtlayýcý koþullar hem sýnýrdaþ komþular (Ortadoðu, Suriye, Irak, Rusya ve diðerleri) ile iliþkilerden (3. Evde Satürn yönetiminde Kova var) hem de mali konularý, devlet bütçesini ve TL’nin deðerini ilgilendiren koþullardan kaynaklanmakta. Yýllýk haritada Jüpiter’in Terazi burcunda, beklenti ve umutlarý anlatan olumlu bir evde (11. Ev) Ay’la birleþiyor olmasý daha ümitvar, gelecek açýsýndan yeni þeyler vadeden ve halký, sokaktaki insaný da içine alan yeni ve pozitif bir tutuma da iþaret ediyor. Dolayýsýyla, yýlýn ikinci yarýsýnda, sonbahar aylarýnda diplomasi ve uzlaþý üzerinde yeni açýlýmlarýn, en azýndan beklentilerin ortaya çýkacaðý anlaþýlmakta. Ancak ülkemizin natal Mars’ý halký anlatan Ay’ýn üzerinde duruyor. Bu nedenle, bu olumlu beklentileri sabote edecek þiddet ve terör olaylarýna da hazýr olmalýyýz.

2016-17 dönemine bakýldýðýnda, haritada balsamik fazýn hakim olmasý önce bir þeylerin tamamlanmasý gerektiðine, beklemelere ve sabýrlý olma gereðine, yine bazý elde olmayan unsurlarýn geliþmelere hakim olabileceðine iþaret ediyor. Jüpiter’in Ay ve Güneþ arasýnda duruyor olmasý, bu geliþtirilmesi gereken þeyin uluslar arasý boyutta diplomasi ve dengeden geçtiðini gösteriyor. Baþka bir deyiþle, uluslar arasý koþullar, bubeklentilere hemen gidilmesini engelliyor ya da þart koþuyor, ya da ancak uzun vadeye yayýyor olabilir ki bu durumun en erken 2017 bahar aylarýna kadar sürebileceði görülmekte. Dolayýsýyla, Ortadoðu’daki geliþmeler, IÞID ya da diðer terör unsuru olan odaklarýn temizlenmesi 2017’de de devam edeceðe benziyor. Ülkemiz gözüyle bakýldýðýnda bu durum PKK ve benzeri unsurlardan kaynaklanan geliþmelerden kaynaklanýyor olabilir.

2016’nýn ikinci yarýsýndan itibaren ana hedefin diplomasi, denge ve müzakereler yoluyla ortaya çýkacaðý anlaþýlmakta. Bu beklentilerin oldukça dalgalý, iniþ çýkýþlý ve kýrýlgan bir süreç yaþatacaðý görülüyor. Yine bu haritada Güneþ Merkür’le birlikte 12. Eve düþmüþ görülmekte. Bu durumda meclisten kaynaklanan durumlar (HDP’nin durumu ?) özellikle uluslar arasý baðlamda, bazý gizli ve sýkýntýlý koþullara iþaret etmekte. Gizli görüþmeler, saklý þeyler var. Bu durum özellikle sýnýrdaþ komþularda yaþanan çift durumlardan, ayrýlýkçý temalardan kaynaklanmakta. Dolayýsýyla, Suriye’de ve Irak’ta geliþen koþullarýn, yeni dengelerin ülkemiz meclisinde önemli bir sýkýntý kaynaðý, gizli kalan durumlar yaratacaðýný söyleyebilirim.

Ekonomik geliþmeler anlaþmalardan ve diplomatik koþullardan, dýþ iliþkilerden güçlü bir þekilde etkilenmekte ve bu alanda güçlü bir mücadele, ciddiyet ve yönetimi ilgilendiren, daha sert önlemlerin yer alabileceði bir ortam var. Ekonomide ve TL’nin deðeri konusunda, kaynaklar alanýnda istikrar ve güven aranýyor. Bu durum ýsraf edilen ve heba edilen kaynaklardan, aþýrý tüketimden kaynaklanan koþullardan ve halkýn genel tutumundan da kaynaklanýyor olabilir. Ekonomi ve kaynaklarýn yönetimi, devlet bütçesine yönelik konular 2016’nýn ikinci yarýsýnda özellikle en önemli gündemlerin baþýnda gelmekte. Yapýsal reformlara gerek olduðu söylenebilir. Son yýllarda seçimler yüzünden ertelenen reformlar þimdi zaruri olarak kapýmýzý çalýyor gibi gözüküyor.
 
2016’nýn ikinci yarýsýnda, sýnýrdaþ komþularla ilgili geliþmeler içinde çift durumlar, huzursuzluklar, çok hareket, görüþme ve yazýþma olabilir. Oturmayan dengeler ve ikilik ve gizlilik, yýkýcýlýk yaratmaya devam eden koþullar var ve bu koþullarýn özellikle ülkemizin topraklarý, iç iþleri ve vatandan kaynaklanan yönleri olduðu görülmekte. Yýl içerisinde bu durumun, yukarýda deðindiðim gibi, meclis içinde önemli sýkýntýlara yol açabileceði anlaþýlmakta. Bunun bir bacaðýnýn da uluslar arasý nedenlerden kaynaklandýðý dikkat çekiyor.

Vataný, ülke topraklarýný ve güvenliði içeren konularda hassasiyet devam etmekte. Bu durum gizli gruplardan, terörden ve düþmanlýklardan kaynaklanýrken, yýl içerisinde korku ve endiþe yaratýyor. Toplumu bir araya getiren, birleþtirici deðerler ve hassasiyetler sanki bir kriz ve endiþe kaynaðý gibi görülmekte. Ancak bir yandan da toprak ve güvenlik konusunda yeni tutumlar, diplomasi gereði ve gelecek yönünde beklentiler de söz konusu. 
 
Meclisi, halkýn temsil ettiði, seçtiði konularda liderliðe, baþkanlýða?, daha dýþadönük ve yaþam enerjisi ile dolu, daha eðlenceli vurgular var. Gençlerle, çocuklarla ilgili konularda daha pozitif, sanatçýlarla ilgili daha gösteriþli ve kendini ortaya koymak, gurur duymak isteyen eðilimler gözüküyor. Ancak bu durum yýl içinde uluslar arasý geliþmeler ya da yasama/onama süreçleri ile de yakýndan ilgili ve mecliste sýkýntý ve kontrol dýþý koþullar, sorunlar da yaratýyor olabilir. Nitekim devlete hizmet edenler, memurlar, bürokratlar ve genel düzen ve organizasyonu içine alan koþullar da mecliste sýkýntý kaynaðý gibi gözükmekte.

2016’nýn ikinci yarýsýnda devlet memurlarý, kadrolar ve hizmet edenlerle ilgili gündemlerin ülke yönetiminde önemli bir konu olarak ortaya çýkabileceði anlaþýlýyor. Memurlarla, bürokratlarla ilgili konularda endiþe, gizli iþler, fesad, hile ve özellikle iç iþlerini, toprak ve vataný ilgilendiren konular yüzünden sýkýntýlar, kontrol edilmesi, görülmesi zor durumlar var. Ancak yýl içinde bu durum ülkemizin profili ve nasýl göründüðü ile ilgili konularda problemler yaratýyor olabilir.

Yýlýn ikinci yarýsýnda diplomaside ve dýþ iþlerinde, görüþmeler ve anlaþmalar alanýnda daha mutedil, denge arayan, iþbirliði yaratmaya çalýþan tutumlar var. Bir yandan daha aktif ve rekabetçi bir tutum, diðer yandan dengeleri de ihmal etmeyen geliþmelerden söz edebiliriz. Yýl içinde bu durum özellikle ittifak ettiðimiz ülkeler, baðlý olduðumuz siyasi ve ekonomik organizasyonlar açýsýndan önemli bir yer tutmakta. Burada zaman içinde daha pozitif geliþmeler bekleyebiliriz. Ayný zamanda diplomasi ve müzakerelerin ülke gündeminde çok önemli bir ajanda oluþturduðunu da söyleyebiliriz.

Yýlýn ikinci yarýsýnda ülkemizin olaylarý kontrol edebilmesi ve gücünü ortaya koymasý bazý endiþeleri ve kriz içeren koþullarý da beraberinde getiriyor. Meclisten kaynaklanan koþullar da benzeri þekilde kriz unsuru olarak görülmekte. Yýl içinde bu durumlar özellikle gizli durumlarý, kontrol edilmesi zor geliþmeleri de beraberinde getirmekte. Meclisten, liderlerden, hükümetten kaynaklanan koþullar içinde sýkýntýlar var. Diðer yandan ekonominin koþullarýnda da kriz içeren koþullarýn olduðu anlaþýlmakta.

2016’nýn ikinci yarýsýnda, özellikle sonbahar aylarý içinde uluslar arasý konular aðýrlýðýný, gücünü sürdürürken, ülkemizin gelecek beklentilerini de yakýndan þekillendiriyor. Yabancýlarla ilgili geliþmeler, medya ve gazetecilere ait konularýn halkýn gündeminde önemli bir yer tutacaðý anlaþýlmakta. Ayný zamanda STK’lar, vakýflar, dernekler ve deðiþik çýkar gruplarýnýn uluslar arasý konularda ya da akademiyi ve medyayý, basýný içeren konularda belirli bir etkisinin de bariz olduðu görülmekte.

2016 ikinci yarýda yönetim ve devlete ait konularda, ülkenin genel profilinde oldukça ciddi ve gerçekçi olmayý gerektiren, sýnýrlandýran, daha depresif, ancak sorumlu ve planlama ile hareket edebileceði koþullar dikkat çekiyor. Yönetime iliþkin konulardaki bu ciddiyet ve zorluklar özellikle yurtiçi nedenlerden, güvenlikten ve sorumluluklardan kaynaklanýyor. Bu sorumluluklarýn yýl içinde ülke gündemine kýsýtlama ve depresyon getiren yönleri de var. Bir yandan diplomasi ve dýþ iþleri, diðer yandan toprak ve güvenlik konularý ve doðal olarak sýnýrdaþ komþular, medyayý, gazetecileri de içine alan koþullar hep birlikte hareket etmekteler.

Bu dönemde ülkenin beklentilerinde daha özgürlükçü, mantýklý ve sosyal deðerlere vurgu getiren eðilimler var. Gelecek yönünde STK’larýn, partilerin ve gruplarýn yeni ümitler getirmek istediklerini görüyoruz. Bu durum yýl içerisinde medyada, gazeteciler konusunda, basýnda ve akademik dünyada önemli bir yer edineceði anlaþýlýyor. Bu ayný zamanda ülke gündeminde de dikkat çekici ana gündemlerden birisini oluþturmakta.

Yýlýn ikinci yarýsýnda, sonbaharla birlikte, gizli kalan koþullarda, toplumun dýþýna itilmiþ, tecrit edilmiþ kiþiler ve gruplarla ilgili alanlarda, sebebi bilinmeyen durumlar içinde inançlar ve dinle alakalý konular, özellikle de uluslar arasý konulardan (IÞID?) kaynaklanan nedenler var. Bu durum yýl içinde ülke içinde, topraklarda, güvenliðe ait konulara belirsizlikler ve aldatýcý koþullar getiriyor. Ayný zamanda denizler, sývýlar ve kimyasallarla ilgili geliþmeler de, toprakta su baskýnlarý, seller ve zehirlenmelerle ilgili olaylara yol açabilir.

Aylýk deðerlendirmeler, temalar ve dikkat çeken tarihler

Ocak
Aralýktan naklolan koþullar özellikle vatan, ülke, topraklar ve iç iþlerin güvenlik konularýnda oldukça soðuk, depresif ve sýkýntýlý bir atmosfer getiriyor. Bu dönemde devlete yönelik konular ülke güvenliði açýsýndan çok önemli ve ayný zamanda karþýtlýklar, muhalif unsurlar, dýþ iþleri ve diplomasiden kaynaklanan konular son derece belirleyici görülmekte. 7-8 Ocak uluslar arasý iliþkiler ve ekonomi konusundan dikkat çekici olabilir. Ay boyunca ekonomide istikrar ve huzur beklentisi önemli. 10 Ocak’taki yeniay siyasi konulara, dýþ iþlerine ve muhalefet eden koþullara önemli stresler, beklenmedik koþullar getirmekte. 24’ündeki dolunay ise hem uluslar arasý geliþmelere, sorumluluklara, yabancýlarla ilgili konulara, hem de ekonomi konularýna vurgu yapýyor.

Þubat
Bu dönemde, sosyal nedenlerden, özgürlüklerden kaynaklanan konular bazý krizlere ve endiþelere yol açabilir. Kriz ve korku yaratan nedenler var ve ayný zamanda kontrol edilemeyen, gizli kalan koþullar yüzünden gençleri, çocuklarý ilgilendiren konularda olumsuz durumlar gündeme gelebilir. Bu dönem ayný zamanda borçlar, bankalar ve finansal koþullar için de kritik sayýlýr. 8 Þubat’taki yeniay finansal dengelere, ekonomik göstergelere, geliþmelere önemli stresler, huzursuzluklar getirmekte. Ayrýca ay baþýndan bu yana sýnýrdaþ komþularla ilgili geliþmeler de sürekli bir endiþe kaynaðý olarak gözükmekte. 12 Þubat civarýnda uluslar arasý geliþmeleri ve sýnýrdaþ komþularý da içine alan olaylar yaþanabilir. Keza 22 Þubat’taki dolunay uluslar arasý koþullar ve sýnýrlarýmýzda olan bitenlerle ilgili konularýn altýný güçlü biçimde çizmekte. 26 Þubat civarýnda hayallere kapýlmamak gerekiyor.

Mart
Mart pek çok açýdan kritik koþullara ve hýzlý geliþmelere gebe gözüküyor. 2015 sonbahar aylarýndan beri geliþme gösteren konularda önemli muhasebeler, kritik kararlar ve yüzleþmeler söz konusu. Bu dönemde uluslar arasý konulardan kaynaklanan geliþmeler devleti, ordu dahil devlete hizmet verenleri, bürokratlarý yakýndan ilgilendirirken, güvenlik, milliyetçilik, toprak konusundaki hassasiyetler öne çýkmýþ durumda. Ayný zamanda oldukça aldatýcý, belirsiz ve çift durumlar yaratan, bir ölçüde gözü kapalý alýnabilecek kararlar da olabilir. Doðal olarak bu dönemde gerçeklerle karþýlaþmak gerekir. 6 Mart civarý tüm yýlý ilgilendirebilecek geliþmeler açýsýndan kritik görülmekte. Sýnýrdaþ komþulara ait geliþmeler (Suriye, Irak ve Rusya dahil) yine ön planda dururken, 9 Mart’taki güneþ tutulmasý oldukça dengesiz, karmaþýk, belirsiz ve ayný zamanda kontroldýþý geliþmelere iþaret etmekte. Kuþkusuz bu durum uluslar arasý eksende olaylarýn ne derece dengesiz ve riskli sonuçlar getirebileceðini de açýklýyor. Zira bu dönemde, 6 Mart’ta Mars’ýn Yay burcuna ilerleyiþ tarihinin de altýný çizelim ve iþaretleyelim. Bu tarih civarýnda ortaya çýkan yeni koþullar önümüzdeki aylarýn neler getireceðini de belirleyecek güçte görülüyor. 18 Mart civarýnda milli hassasiyetler ve huzur isteðini öne çýkaran olaylar olabilir. Benzer þekilde, 23 Mart’taki ay tutulmasý hükümeti ve iç iþlerini, etnik konularý daha çok tetikleyebilir. Bu tetik etkisinin Nisan ayýnda da geliþme göstereceði anlaþýlýyor.

Nisan
Nisan ayý ile birlikte, ülkemizin dýþ politikasýnda, iliþkilerinde ve anlaþmazlýklarýnda daha mücadeleci, hayat memat meselesi yaratan, daha atak ve askeri konular açýsýndan da hararetli bir dönem baþlamakta. Bu dönemde bir yandan ekonomi ve TL’nin deðeri, kaynaklarla ilgili konular varken, esas vurgu hükümetin ve yönetimin, doðal olarak liderin alacaðý tavra ve çýkýþlara baðlý gözükmekte. Bu dönemde, yeni dengeler, yeni bir diplomasi gereði ve baþlangýçlar görülmekte. Ülkemizin görünümü, profili, askeri konularý öne çýkarken, bazý karþýtlýklar ve radikal muhalefet yapan unsurlar da var. (HDP?) 7 Nisan’daki yeniay sözünü ettiðimiz konularý þiddetli biçimde tetiklemekte ve harekete geçirmekte. Çok sallantýlý ve dengesiz, huzursuz günlerdeyiz. Devletin tutumu, baþkaldýrýlar ve tepkiler ve baskýlar bir arada dikkat çekiyor. 17 Nisan’da Mars’ýn geri harekete dönecek olmasý da bu dönemi oldukça sýkýþýk ve problematik kýlmakta. 22 Nisan’daki Akrep dolunayý ise güven ve istikrar, milli hassasiyetlerle ilgili konulara vurgu yapýyor. Bu dönemde halkýn istikrarýný, ekonomiyi ve son altý aydýr gündemde kalan koþullar açýsýndan önemli sonuçlar görülmekte. 25 Nisan civarýnda da dýþsal koþullarýn esas belirleyici olduðu, 2015’ten devralýnan sorunlarýn artýk iyice yüzleþilmesi gerektiði koþullar var.

Mayýs
Mayýs ayýnda ekonominin durumu, halkýn istikrarý ve güvenini strese sokan krizler, topraða, huzura yönelik endiþeler gündemde önemli bir yer tutuyor. Bu dönemde gelecekle ilgili hedefler, huzur ve barýþ isteði, ekonominin izlenmesi ve dengede tutulmasý açýsýndan hem beklentiler, hem de hassasiyetler var. 6 Mayýs’taki yeniay bu konuda önemli fýrsatlar getirmekte. Ancak bu dönemde, uluslar arasý konularý, Ortadoðu’nun durumunu, savaþa yönelik koþullarý tetikleyen, kýzýþtýran durumlar ve terörün öne çýktýðý olaylar da olabilir. 18 Mayýs civarý halkýn güvenlik ve huzuru açýsýndan stresli olabileceði gibi, 21 Mayýs’taki dolunay daha büyük bir gerilim, þiddet, terör göstergesi olarak görülüyor. Bugünlere çok dikkat edilmeli. Gizli örgütler, terör ve yýkýcý koþullar ülkeyi çok zorluyor! 22 Mayýs’tan sonraki günlerde vataný, topraðý ve güvenliði ilgilendiren konular, gizli durumlardan ve uluslar arasý baðlantýlardan kaynaklanan geliþmeler kontrol edilmesi zor olan koþullara iþaret etmekte.

Haziran
Bu dönemde, Mayýs’ýn 21’inden sonra geliþen koþullara ek olarak, vataný, topraðý, ülke güvenliðini, iç iþlerini ilgilendiren geliþmeler yine gündemde kalmaya devam ediyor. Gizli örgütler, terör ve casuslarla ilgili geliþmeler, uluslar arasý eksende dikkat çekici görülmekte. Genel olarak 19 Haziran’dan sonraki dönemde halký ve iç güvenliðini oldukça kastýran koþullar var. 6-9 Haziran günleri güven ve huzur konusunda kritik olabilir, nitekim 5 Haziran’daki yeniay haritasýnda deðiþken burçlarda büyük bir kare görülmekte. Dolayýsýyla bu dönemde her yöne daðýlan enerjiler, çift durumlar büyük bir kaygan zemin ve adeta kadersel sonuçlar üretmekte. Teröre ve gizli durumlara yönelik geliþmeler, ülke yönetimini ve liderleri de çok yakýndan etkilemekte. Bu dönemde kaos getiren, her yöne çekilebilecek eðilimler, tutarsýzlýklar ve tutarsýzlýða ve hatalara kilitlenen geliþmeler ve engeller var. 20 Haziran’daki dolunay hem bitiþler hem de baþlangýçlar anlamýna gelirken, artýk yeni bir  döneme girme zaruretine iþaret etmekte. Nitekim 30 Haziran’dan sonra ülkemizin koþullarýnda güçlü bir yenilenme, tazelenme daha cesur ve giriþken olabileceði yeni bir zemin geliþmekte. Ayný zamanda bu dönemde en azýndan bir toparlanma ve kendi gündemini daha iyi belirleyebilecek koþullar da artmakta.

Temmuz
Haziran sonu, Temmuz baþý güvenlik, yurtiçine yönelik konular ve hassasiyetler açýsýndan önem taþýyor ve hükümeti, yönetimi öne çýkarýyor. Bu dönemde halkýn tutumunu, isteklerini, milletvekillerini, meclisi gündeme getiren koþullar var. Çocuklarla, gençlerle ilgili konular da önemli olabilir. 4 Temmuz civarýnda yönetimi, hükümeti ilgilendiren durumlar içinde yüzleþilmesi gereken olaylar, yurtiçi güvenlik konularýnda daha fazla tehdit unsuru olabilir. 8-13 Temmuz arasý gizli durumlar, gizli düþmanlýklar getiren nedenlerden dolayý kritik olabilir. Temmuz ayý alýnmasý gereken kararlar, uzun bir süredir devam eden güvenlik endiþeleri, kýrýlganlýklar açýsýndan önemli bir deðiþim dönemi olarak görülmekte. Bu süreçte askeri alanda ve diplomatik koþullar içinde daha cesur ve tek baþýna karar vermeye eðilim gösteren bir tutum ortaya konabilir. 20 Temmuz dolunayý gizli koþullara, kontrol edilmesi zor geliþmelere ve dýþ politikadaki hassasiyetlere dikkat çekiyor.

Temmuz sonu, Aðustos ayýnýn baþý ile birlikte, yukarýda deðindiðimiz yýlýn ikinci yarýsýndaki dinamikler daha belirgin hale gelmeye baþlýyor. Bakýnýz Yýlýn ikinci yarýsýnda gündeme gelecek olan durumlar

Aðustos
Bu dönemde ekonomiyi, kaynaklarý, TL’nin de durumunu ilgilendiren konular dikkat çekerken, gelecek beklentiler ve hedefler önem kazanmakta. Bu hedefler, beklentiler yönetim tarzýna yönelik konular (baþkanlýk?) üzerinden olabileceði gibi, uluslar arasý geliþmeleri, askeri konularý, devlete hizmet verenleri de alabilir. Gelecek yönünde daha güçlü olma vurgusu yapýlýyor olabilir. Ayný zamanda eðitim, akademik konular, çalýþanlara ait gündemler var. 2 Aðustos’taki yeniay ekonomik geliþmelere, planlama içeren konulara, ayný zamanda uluslar arasý koþullardan kaynaklanan ekonomiyi de ilgilendiren deðiþikliklere iþaret ediyor. 18 Aðustos’ta Kova burcunda gerçekleþen ay tutulmasý yatýrýmlar, borçlar, finansal sektörü ilgilendirebilecek olaylar açýsýndan dikkat çekici olabilir. Bu dönemde yönetsel konular, liderliði (baþkanlýk?) ilgilendiren geliþmeler, haberler ön sýrada yer alabilir. Tutulma derecesi ile açý kuran Uranüs yenilik, deðiþim ve özgürlük temalarýna vurgu da getiriyor. Ancak 23 Aðustos sonrasýnda oldukça kritik bir döneme doðru ilerlemekteyiz. Bu dönemde sýnýrdaþ komþularýn durumu (Suriye, Irak, Ortadoðu ve diðerleri) özellikle 29’undan itibaren daha zorlayýcý, kýsýtlayýcý ve muhalefet yaratýcý olabilir.

Eylül
Eylül ayý ile birlikte, kontrol edilmesi zor olan düþmanlýklar, gizli durumlar, ihmaller özellikle sýnýrdaþ komþular ve diplomasi alanýnda önemli sýkýntýlar getirebilir. Karþýtlýk yaratan durumlar var. Bunlar komþulardan kaynaklanýyor olabileceði gibi gizli örgütleri de içine alabilir. Ayný zamanda ulaþým, medya, hizmet, saðlýk konularýna da özen gösterilmeli. Ýçerisinde hem uluslar arasý geliþmelerin, hukukun bahsi olan durumlar 8-14 Eylül günlerini çok hareketli, hararetli kýlmakta. Nitekim 1 Eylül’de gerçekleþecek olan güneþ tutulmasý ülkemizin haritasýnda kuzey ay düðümü üzerinde gerçekleþirken, sýnýrdaþ komþular, mülteciler ve uluslar arasý baðlamdaki geliþmelere yeni bir düzen getirmekte. Bu durum uluslar arasý diplomasi ve geliþmelerden kaynaklanan koþullarýn ekonomik durumu da yakýndan etkileyebileceðini anlatmakta. Güneþ tutulmasý gerçeklerle hayaller arasýnda kalmanýn çok yüksek maliyetleri olabileceðini de gösteriyor. Bu dönemde sanýlara kapýlarak davranmamak, mantýk çerçevesinde kalmak gerekiyor. Benzer þekilde, 16 Eylül’de Balýk burcunda gerçekleþecek ay tutulmasý da büyük stres, düþmanlýklar, halký korkutabilecek unsurlar taþýmakta. 23-26 Eylül sonrasýnda gerek içiþleri ve güvenlik, gerekse diplomasi alanýnda yeni bir sürece girilmekte. Bu dönemde Kürtlerle ilgili alanda ve genel olarak sýnýrdaþ komþularý içeren konularda yenilikler, toparlanmalar, farklý söylemler var. Bu politikalarýn Ekim ayýnda daha belirgin hale geleceði görülmekte.

Ekim
1 Ekim’deki yeniay Jüpiter’le birleþirken, askeri konulara, siyasete ve toprak, ülke güvenliðini ilgilendiren konulara yeni bir rüzgar ve yenilenme getiriyor. Bu dönemde özgürlükler ve ayrýþma konusu toprak-vatan konularýnda önemli stresler, endiþeler de getirebilir. Güvenlik ve toprak bütünlüðü konularýnda son derece hassas bir dönemden geçmekteyiz. Ayrýca bu dönemde, yýlýn ikinci yarýsý için sözünü ettiðimiz koþullar  iyice belirginleþmekte. Bu gündemin yönetim, liderlik ve iç iþleri açýsýndan önemli boyutlarý var. 15-16 Ekim günleri, 16 Ekim’deki dolunay halký ilgilendiren alanda büyük tepkisellik, muhalefet, milli konulara vurgu ve vatanda þiddete yönelik eðilimlere iþaret ediyor. Bu geliþmelerin sýnýrlarýmýzdaki geliþmeler ve uluslar arasý baðlantýlarla da ilgisi olabilir. 29 Ekim’den sonraki geliþmelerin 2016-2017 döneminin getireceði koþullarý yansýtacaðýný söyleyebiliriz. Bu yeni dönemde ülke yönetiminde ve hükümeti ilgilendiren konular içinde siyaset, kanunlar, düzen ve yasalara yönelik geliþmeler büyük önem taþýrken, ana gündem maddelerinden birisinin de ekonomi yönetimi ve bunun siyasetle iliþkisi olacak. Halkýn genel durumunu ilgilendiren konular içinde yönetim, hükümet ve liderliðe iliþkin maddeler gündeme gelirken, bu gündem meclis, halkýn oyu ve gençler üzerinde önemli izler býrakýyor. Uluslar arasý gündem de gücünü korumakta ve bu alanda, ülkemizi ve toprak güvenliðini ilgilendiren alanlar içinde yeni beklentiler ve diplomatik koþullar var.

Kasým
Ekim sonu ve Kasým ayný zamanda meclisi ve yönetimi içine alan konularda krizler, endiþeler, korkular da getirmekte. Bu dönemde ülkemizi öne çýkaran, yönetimi daha keskin ve atak kýlan adýmlar olmakla birlikte, (bunlar topraða ve yurtiçine yönelik alanda olabilir) meclisten, yönetimden kaynaklanan sýkýntýlar, gizli durumlar da var. 9 Kasým yine komþularla iliþkileri vurguluyor. 13-14 Kasým oldukça dikkat çekici günler. Bugünlerde meclise, gizli kalan durumlara ait geliþmeler ve ayný zamanda dolunay istikrar ve ekonomi ile ilgili geliþmelere vurgu yapýyor. Ancak 21 Kasým’dan sonra gündemin daha kontrol edilebilir olmasý kolaylaþýyor. 29 Kasým’daki yeniay uluslar arasý gündeme daha iyi kontrol edilebilir, daha heyecanlý ve yenilikçi bir atmosfer getirmekte. Bu dönemde hükümete iliþkin konularda, içerisinde dini (ya da mezheblerle ilgili olabilecek) konularda vurgular, ayný zamanda medyayý, basýný, halký ilgilendiren konularda heyecan ve açýlýmlar var.

Aralýk
Aralýk ayýnda ekonomiye, istikrara yönelik vurgularýn yanýnda uluslar arasý konular yine ülke gündeminde önemli bir yer tutuyor. Bu gündemin özellikle diplomasi alanýnda yeni beklenti ve ümitler getirdiðinden söz etmiþtik. 4 Aralýk civarýnda daha birleþtirici, dengeleyici geliþmeler beklenebilir. Ancak 6 Aralýk civarýnda ekobnomiyi, yakýn komþularý içeren koþullarda fazladan yükler, sorumluluklar görülmekte. Bu dönemde sýnýrdaþ komþulardan kaynaklanan geliþmeler ülkemiz gündeminde daha fazla yük, sorumluluk ve ciddiyet oluþturmakta. Gelecek beklentiler özellikle yakýn komþularýmýzla ilgili konularda bazý endiþeler ve ayrýþmalar da yansýyor. 14 Aralýk’taki dolunay da, diplomasi, yakýn komþularla ilgili sorumluluklara ve ayný zamanda halký bölebilecek, ikilik yaratabilecek unsurlara iþaret etmekte.

2016 Ekstra

Önemli Notlar

Satürn-Neptün karesi sýnýrlarý, devlete ait konularý belirsiz ve daðýnýk hale getiriyor.

Satürn-Neptün temasý altýnda þuursuz, karmaþýk ve kendi kendimizi yanýlttýðýmýz iþler yapabiliriz.

Satürn 25 Mart-13 Aðustos arasýnda geri gideceði için, yýlýn bu döneminde, kabaca ilk yarýsýnda belirsizlik ve daðýnýklýk karþýsýnda pek bir þey yapamayabiliriz. 13 Aðustos sonrasý gerçek problemlerle daha fazla yüzleþme ve en azýndan belirli bir çözüme doðru götürme imkaný olacak. Bu bakýmdan, 18 Haziran- 10 Eylül arasýnda, kabaca 2016’nýn ortasý-3. çeyreði arasýnda oldukça kritik geçiþler var.

Savaþ gezegeni Mars da 30 Haziran’da düzelmiþ, Yay burcunda yeniden doðruluyor olacak.

Ortadoðu’daki geliþmelere siyasi bir çözüm getirebilmek için Jüpiter’in Terazi burcuna ilerleyeceði 9 Eylül sonrasýný beklemek gerekiyor. Ancak 2016-2017 geçiþinde diplomatik alanda daha verimli çözümler üretilebilir.
Ýlkbahar ve yaz aylarýnýn oldukça sýcak ve sýkýntýlý geçeceði anlaþýlýyor. Mevsim haritalarýna göre, ilkbahar ve yaz aylarýnýn haritalarýnda Koç burcu ve dolayýsýyla liderliði ve yönetimi de içine alan konular, savaþ  ve mücadele gerektiren koþullar doðabilir. Haziran’dan Eylül’e kadar olan dönemde özellikle bu coðrafyada halkýn durumunu, topraðýn bütünlüðünü ilgilendiren hassasiyetler çok artmýþ durumda.

Burada önemli dönemler:
5 Kasým’dan bu yana gelen dönemde
Güvenliðe, vatana, halkýn durumuna yönelik konular, hassasiyetler, kontrol dýþý faktörler, gizli durumlar, uluslar arasý konular, deðiþken koþullar

7 Ocak – 23 Þubat arasýnda 
Yönetime, liderliðe, hükümete yönelik konular, meclisi, milletvekillerini ilgilendiren geliþmeler, ekonominin ve TL’nin durumunu, kaynaklarý, harcamalarý, ülkenin gücünü ve imajýný ilgilendiren geliþmeler. Bu dönemde yönetime, hükümete iliþkin önemli adýmlar atýlabilir.
(2 Þubat – 11 Nisan arasýnda sýnýrdaþ komþular, endiþeler, hizmet/saðlýk/düzen konularý, 4 Nisan civarý özellikle dikkat çekici)

23 Þubat – 13 Nisan arasýnda
Bu dönemde sýnýrdaþ komþular, Suriye, Irak ve diðer komþularýmýzla iliþkiler açýsýndan oldukça hareketli , stresli ve endiþeli bir dönem olabilir. Topraða, güvenliði, Kürtlere ait geliþmeler, ortak ve grup þeklinde hareket etme gereði vurgulanýyor. Ayný zaman iletiþim, basýn ve medyaya ait geliþmeler ve toplum saðlýðý açýsýndan da önemli.

(11 Nisan – 19 Haziran arasýnda yurtiçi güvenlik, toprak, denge, diplomasi açýsýndan hassas)

13 Nisan – 23 Nisan arasýnda
Oldukça karýþýk, yurtiçi güvenliði, vataný, ülkeyi ilgilendiren konular açýsýndan sýkýntýlý. Gizli durumlar, terör ve þiddet konularý açýsýndan kritik
Nitekim 23 Nisan’dan baþlayarak 2017 Aralýk ayýna kadar son derece kritik ve kontrol edilmesi zor þartlar içine giriyoruz. Bu uzun süreçte, toplumda bölünmeye, ikiliklere, gizli faaliyetlere, kontrol dýþý durumlara çok dikkat etmek gerekiyor.

23 Nisan – 12 Haziran arasýnda
Gizli yýkýcý konular, terör, ülkenin bütünlüðü, toprak ve vatanla ilgili konular oldukça sýkýntýlý, endiþeli durumlar, her þey bir deðiþim içinde, istikrar yok, bitiþler var.

12 Haziran – 14 Aðustos arasýnda

(19 Haziran – 26 Aðustos arasýnda toplumu, halký sýkýþtýran, yorucu, yýpratýcý durumlar)

Yine güvenliðe, vatana, halkýn durumuna yönelik konular, hassasiyetler, kontrol dýþý faktörler, gizli durumlar, uluslar arasý konular, deðiþken koþullar

30 Haziran’dan sonra ülkemizin ve yönetimin daha aktif ve mücadeleci bir biçimde ortaya çýkacaðý koþullar baþlýyor.

5 Aðustos sonrasýnda istikrar, güven ve barýþ açýsýndan daha elveriþli þartlar var.

14 Aðustos – 30 Eylül  arasýnda
(26 Aðustos – 30 Ekim arasýnda uluslar arasý konular, yabancýlarý da içine alan koþullar)
Yine yönetime, liderliðe, hükümete yönelik konular, meclisi, milletvekillerini ilgilendiren geliþmeler, ekonominin ve TL’nin durumunu, kaynaklarý, harcamalarý, ülkenin gücünü ve imajýný ilgilendiren geliþmeler. Bu dönemde yönetime, hükümete iliþkin önemli adýmlar atýlabilir.

30 Eylül – 19 Kasým arasýnda
(30 Ekim – 31 Aralýk arasýnda ciddi olunmasý gereken, devlete ait konular, gerçekçi olunmasý gereken bir dönem, özellikle 10 Kasým civarý yönetsel konular açýsýndan dikkat çekici)

Yine bu dönemde sýnýrdaþ komþular, Suriye, Irak ve diðer komþularýmýzla iliþkiler açýsýndan oldukça hareketli , stresli ve endiþeli bir dönem olabilir. Topraða, güvenliði, Kürtlere ait geliþmeler, ortak ve grup þeklinde hareket etme gereði vurgulanýyor. Ayný zaman iletiþim, basýn ve medyaya ait geliþmeler ve toplum saðlýðý açýsýndan da önemli.

19 Kasým – 9 Aralýk arasýnda
Yine oldukça karýþýk, yurtiçi güvenliði, vataný, ülkeyi ilgilendiren konular açýsýndan sýkýntýlý. Gizli durumlar, terör ve þiddet konularý açýsýndan kritik

9 Aralýk – 16 Ocak 2017 arasýnda
Bu dönemde meclise ve yönetime ait geliþmeler, ülkeyi ve vataný, güvenliði ilgilendiren alanda daha güçlü ve kontrollü olma durumu, halkýn oyunu gündeme getiren geliþmeler, daha iyi deðerlendirilebilecek bir dönem

Güneþ Tutulmalarý

Ýki önemli güneþ tutulmasý

Bu yýl Baþak/Balýk burcu ekseninde gerçekleþecek olan tutulmalar ülkemiz açýsýndan son derece kritik konulara iþaret etmekte. Zira ülkemizin natal haritasýnda da ay düðümleri ayný eksende yer almakta.



9 Mart 2016 tarihinde Balýk burcundaki tam güneþ tutulmasý neredeyse ülkemizin tepe noktasý üzerinde gerçekleþmekte. Bu durum yönetimi ve ülkenin yönünü ilgilendiren kritik geliþmeleri göstermekte. Tutulmanýn yönü Güney olduðu için, geçmiþten kaynaklanan konularýn büyük bir karmaþa yaratabileceði anlaþýlmakta. Ayný zamanda tutulma yöneticisi Jüpiter’in tam tutulma derecesi karþýsýnda yer alýyor olmasý, Jüpiter’in bu burçta düþük durumda olmasý, özellikle sýnýrdaþ komþulardan kaynaklanan konularýn önemli sorunlar, engeller ve kýsýtlamalar yaratacaðý görülmekte. Tutulma haritasýnda (Ankara’ya göre) Oðlak burcunun son derecesinin yükselmesinin de, yönetsel iþler, devlete ait geliþmeler açýsýndan krizli ve kýsýtlayýcý olabileceðini anlatmakta. Bu süreç özellikle 21 Þubat – 31 Mart tarihleri arasýnda daha belirgin olaylara iþaret ediyor. Haritada Satürn’ün tutulma derecesi ve tutulma yöneticisiyle zorlayýcý açýsý, kontrol edilemeyen hatta gizli faktörlerin devrede olabileceðini açýklamakta. Sýnýrdaþ komþularýmýzla ilgili oldukça yorucu koþullar, belirsizlikler, yanlýþ deðerlendirmeler içinde olabiliriz. Ayrýca bu dönemde, 6 Mart’tan itibaren savaþ gezegeni Mars’ýn da Yay burcuna ilerleyecek olmasý, ilkbahar boyunca oldukça riskli koþullarýn gündemde olabileceði anlatýyor. Oðlak ülkemizin karþýtlýklarý, açýk düþmanlýklarý gösteren evinde yer aldýðý için bu süreçte ülkeye yönelik açýk düþmanlýklar ve tehlikeli karþýlaþmalar söz konusu olabilir. Bu dönemde yönetim açýsýndan yapýlabilecek en doðru þey akýlcý ve dikkatli olmak, büyük risklerin içine girmemek olmalý.



1 Eylül 2016 tarihinde Baþak burcundaki güneþ tutulmasý da benzer temalarý taþýmakla birlikte, daha toparlayýcý ve daha iyi kontrol edilebilir gözükmekte. Keza bu tutulma haritasýnda da bu kez tutulma derecesi Neptün’le karþýt durmakta ve hem Mars’tan hem de Satürn’den kare açý almakta. Bu durumda, ülkemizin çevresinde, gerek sýnýrdaþ ülkeler, gerekse denizaþýrý ülkelerle baðlantýsýnda, karmaþýk ve aldatýcý, aldanmaya açýk durumlarýn, hayal kýrýklýklarýn gündemde olacaðý, Ortadoðu’daki sorunlarýn tüm yoðunluðu ile devam edeceði görülmekte. Ancak tutulma haritasýnda Akrep burcunun yükselmesi zor da olsa, ülkemizin gücünü daha fazla ortaya koyacaðýný açýklamakta. Ayný zamanda haritada 18. Derece Akrep burcunun yükseliyor olmasý, bu derecede ülkemizin Venüs’ünün olmasý, tutulmanýn yönünün Kuzey yönünde ve yine ülkemizin kuzey düðümü çevresinde gerçekleþmesi belirli bir derecede avantaj, destek, toparlanma ve düzene girme yönünde yorumlanabilir. Sonbahar döneminde ülke yönetiminde, mecliste önemli hareketlilik ve daha fazla kurumsal faaliyet olabileceði anlaþýlýyor. Bu geliþmeler liderlik, anayasanýn deðiþtirilmesi gibi konularý da içine alabilir.

Yýl içindeki geçiþleri anlatan mevsim haritalarýna bakalým.



Kýþ mevsimi
22 Aralýk’la baþlayan kýþ mevsimi haritasýnda uluslar arasý konularý, uzaklarla ve yabancýlarla ilgili geliþmeleri, dini konularý, inançlarla ilgili konularý, medya ve basýndaki geliþmeleri, akademik konularý ve diyanet iþlerini anlatan temalar dikkat çekiyor. (Asc Yay) Bu konularda yükler, sýkýntýlar ve kýsýtlamalar var. (Satürn) 

Ayný zamanda bu dönemde, diplomatik olmak gereði ama bunu koruyamama riski çok yüksek. Terazi burcundaki Mars tartýþmalar, kopmalar, anlaþmazlýklar anlamýna geliyor. Bir yandan liderlik anlamýnda cesaret göstermek ya da radikal tepkiler vermek de söz konusu.
Bu dönemin diðer bir konusu ekonomi ve kaynaklar alanýnda, paranýn deðeri konusunda ciddi çaba ve mücadele gerektiren koþullar. Ekonomik hayat içinde dönüþüm ve tedbirler alýnmasý zorunlu gözükmekte. Halkta bu konulara uyumlu kalmak durumunda. Halk güven ve istikrar aramakla birlikte, eksiklik duygusu içinde.



Ýlkbahar mevsimi
20 Mart’la baþlayan ilkbahar mevsimi haritasýnda oldukça dengesiz ve ateþli þartlar dikkat çekiyor. Haritada Koç burcunun yükselmesi ve Uranüs’ün konumu liderlere, mücadeleye ve savaþa ait olabilecek koþullara iþaret etmekte. Savaþ gezegeni Mars da Yay, dolayýsýyla uluslar arasý konularda, içerisinde dinin, ideolojinin söz konusu olduðu durumlarda (Iþid, Suriye, Irak, ve doðal olarak Ortadoðu ve müdahil güçler, Rusya) fazla riskli, tehlikeli koþullarýn yaþanabileceði görülmekte. Bu dönemde 17 Nisan-30 Haziran arasýnda Mars geri gideceði için bu tür riskler daha dikkat çekici gözüküyor.

Bu dönemde ayný zamanda liderlikle, yönetim ve hükümetle ilgili geliþmeler de olaylarýn bir parçasý olabilir. Mars’ýn Neptün’le karesi karýþýk, karmaþýk, gözü kapalý ve özellikle dini içerik taþýyan itilimlerin, kontrolsüzlüklerin önemli gündemler oluþturabileceðini gösteriyor. Halkýn bu dönemde toprakla ve ülke ile ilgili konularda gücünü, kendine inancýný ortaya koyacaðý, lideri destekleyeceði görülmekte.

Ayrýca bu dönemde, toplum saðlýðý, doktorlar, hizmet, memurlar ve devlete hizmet edenlerle ilgili geliþmelerin de dikkat çekebileceði konular söz konusu olabilir.


Yaz mevsimi
21 Haziran’da baþlayan yaz mevsimi haritasýnda yükselen burçta yeniden Koç burcunu görüyoruz. Bu burç iddialý olmak, mücadele etmek, hayatta kalmak ve savaþkan bir tutum almakla iliþkilidir. Ayrýca harita Ay dolunay aþamasýnda zararlý olduðu Oðlak burcunda görülüyor. Mars Akrep’te 8. Evde hala geri harekette ama doðrulmaya çalýþýyor. Dolayýsýyla yaz aylarýnda da, ilkbahardan süregelen þartlarýn devam ettiði görülmekte. Henüz dengeyi ve barýþý içeren koþullar oluþmamýþ durumda.
Dolunay sembol olarak sonuçlar ve deðerlendirme ile ilgilidir. Yýlýn bu döneminde, yaz aylarýnda ülkemizin gündeminde önemli sonuçlar, deðerlendirmeler gündeme geliyor. Yönetimle, hükümetle ilgili hassasiyetler, deðiþiklikler söz konusu. Halkýn koþullarýnda güvensizlik,  belirli bir yýpranma, endiþe ve yüksek tansiyon söz konusu. Belli ki etnik konular, milliyetçilige dayalý politik koþullar, söylemler önemli sýkýntýlara iþaret ediyor. Insanlarýn, halkýn neler istediðine yönelik bir duyarlýlýðýn geliþtirilmesi gerekiyor. Belirli bir amaç uðruna giriþilen koþullar sonuna kadar denenmek durumunda.

Bu haritada da ülkemizin dünya içindeki yerini, profilini gösteren Koç burcu yükseldiði için yönetime ve liderlere ait konularýn sürekli ön planda olduðu ve kritik sonuçlar getirebileceði görülüyor.

Tutulma haritalarýna benzer þekilde, bu haritada deðiþken burçlar arasýnda gergin iliþkiler var. Deðiþken burçlarda Neptün, Satürn, Jüpiter ve Merkür arasýnda büyük kare görüyoruz. Deðiþken burçlarda büyük kare sürekli görüþülen ancak sonuca baðlanmayan durumlar, yüksek gerginlikler, kaygan zemin ve özellikle de Neptün’ün de rol almasýndan dolayý idealize ettiðimiz bir konunun getirdiði karmaþýk durumlarýn da söz konusu olmasýndandýr. Dolayýsýyla yaz aylarýnda sürekli bir görüþme, iletiþim ama ayný zamanda iletiþimde engeller, yeteri kadar gerçekçi olunamayan, kýsýr döngü içeren geliþmeler var. Belki de Türkiye çevresinde geliþen koþullar içinde oldukça kararsýz bir denge içinde duruyor olabilir.


 
Sonbahar mevsimi
22 Eylül’deki sonbahar haritasý önceki haritalara göre daha dengeli ve ümit veren özellikler gösteriyor. Bu harita Jüpiter’in Terazi burcunda Güneþ’le 9. Evde yan yana olmasý uluslar arasý alanda, barýþ ve denge konularýnda güzel iþaretler. Venüs de Terazi’nin son derecelerinde, savaþ gezegeni Mars da artýk Yay’dan çýkmak üzere. Dolayýsýyla bu dönemde geleceðe yönelik daha umutlu ve iletiþimi arttýran, gruplarý ve sosyal koþullarý vurgulayan, bir araya getirici imkanlar görülüyor.

Yükselen Kova burcunun yöneticisi Satürn’ün Ankara’ya göre MC ile birleþtiðini görüyoruz. Dolayýsýyla ülkemizi uluslar arasý konular içinde sorumlu kýlan, ciddi gösteren bir aðýrlýk içinde bulmaktayýz. Kuþkusuz bu dönemde her þey çözülmüþ deðil ve süregelen görüþmeler (Merkür-Satürn-Neptün arasýnda, ay düðümlerini de içine alan t-kare) önemli kararlar, ciddiyet ve gerçekçi olma ihtiyacý getirmekte.

Ayrýca iletiþimi, görüþmeleri anlatan Merkür’ünde ayný gün düze döndüðünü görüyoruz. Bu da geliþen koþullar içinde toparlanma ve düzelmenin olduðunu anlatýyor. Belli ki tüm bu göstergeler yaz aylarýnda Iþid’in bertaraf edilebileceðini ve ardýndan Ortadoðu’da, Suriye ve Irak’ta yeni politik denge ve tutumlarýn þekillenmeye baþlayabileceðini anlatýyor. Ayný zamanda bu süreçte, yýlýn ikinci yarýsýnda ve özellikle sonbahar aylarýndan itibaren ülkemizin bölgedeki profili ve tutumu daha atak, mücadeleci ve cesur olmak durumunda. 

 Bu yazý 29 Aralýk 2015 tarihinde tamamlandý. Her hakký saklýdýr ve hiç bir þekilde kopyalanamaz, internet üzerinde baþkalarýnca kullanýlamaz.

R. Hakan Kýrkoðlu

 

 



 

 

 
Paylaþ » 2016'da Türkiye yazýsýný FaceBook'ta paylaþ 2016'da Türkiye yazýsýný Twitter'de paylaþ 2016'da Türkiye yazýsýný Google'de paylaþ 2016'da Türkiye yazýsýný Delicious'ta paylaþ 2016'da Türkiye yazýsýný Digg'de paylaþ 2016'da Türkiye yazýsýný MySpace'de paylaþ

2021`de Türkiye...
Mevlana:Astrolojik bir portre...
2013`te Türkiye...
Neptün Balýk`ta...
2010`da Türkiye...
Kova`da üçlü kavuþum - Melanie...
Satürn-Uranüs Karþýtlýðý- Mela...
Barack Obama...
Kollektif Gezegenler...
Çin`in gelecek devrimi...
 
Ekle
Çýkart
e-Posta adresinizi yazýn
Copyright © 2003-2023 R.Hakan KIRKOÐLU Bucks - Digital Media Publishing Agency